Placera hos oss

För socialtjänsten

Välkommen till vår verksamhet! Vi erbjuder en trygg och professionell placeringsmiljö för ungdomar i behov av stöd och behandling. Nedan följer en översikt över vår verksamhet, våra insatser och hur en placering går till.

"Vi har haft ett barn placerat på Vintergårdens HVB med omfattande svårigheter. Personalen är jätte engagerade och inkännande. De skapar en familjär miljö och gör det lilla extra. De har ungdomens behov i fokus och är flexibla och hittar lösningar anpassade efter ungdomen. Jag rekommenderar Vintergården HVB starkt."
Socialsekreterare
"Samarbetet med Vintergårdens personal har alltid fungerat väldigt bra, från socialsekreterarens synvinkel, och de var lyhörde för olika krav som vi ställde i varje specifikt ärende. Viktigaste egentligen är att de lyckas fånga upp ungdomarna som vi placerade och deras vård ledde till de kunde, tryggt, återvända till sina familjer."
Socialsekreterare

Målgrupp

Vi tar emot ungdomar i åldern 9-16 år som har psykosocial problematik och trauma. Målgruppen kan omfatta ungdomar med svårigheter inom följande områden: 

  • Svårigheter med anknytning och relationer 
  • Problem med impuls- och affektreglering 
  • Självskadebeteende och riskbeteenden 
  • Skolsvårigheter och bristande skolnärvaro 
  • Svårigheter i familjerelationer 

Vi arbetar också med ungdomar som kan ha erfarenheter av: 

  • Olämpliga miljöer, där de kan ha provat droger 
  • Umgänge med personer som har missbruk 
  • Aggressivt normbrytande beteende 
  • Begått mindre brott 
  • Brist på hänsyn till andras egendom  

Målgruppen kan också inkludera ungdomar som har svårt att skapa fungerande sociala relationer och har en svag tillit till vuxenvärlden. De kan ha en eller flera av de nämnda problematik områdena. 

Begränsningar: Vi tar inte emot ungdomar med aktivt missbruk, allvarlig kriminalitet eller behov av slutenvård. 

Behandlingsinnehåll

På Vintergården HVB arbetar vi utifrån ett narrativt, relationellt och resilient förhållningssätt. Vi ser varje ungdom som en del av ett sammanhang och hjälper dem att skapa stärkande berättelser om sig själva. Många har erfarenheter av trauma och svårigheter i att hantera känslor, relationer och sin vardag. Förändring sker i relation till andra, och genom att förstå sin historia på nya sätt kan de utveckla inre styrka. Därför skapar vi en trygg och stabil miljö där ungdomarna får stöd att omforma sin självbild, stärka sin känsla av sammanhang och hitta strategier för framtiden. 

Vår behandlingsmodell bygger på: 

  • Relationen som förändringsverktyg – Trygga vuxna ger stabilitet och skapar möjlighet för ungdomarna att utforska nya sätt att hantera känslor, relationer och sin egen historia. 
  • Berättelser som stärker – Många har en självbild präglad av misslyckanden. Vi hjälper dem att se sina resurser och sin förmåga att påverka sin framtid. 
  • Inre styrka genom sammanhang – Genom att stärka tillhörighet och positiva relationer skapar vi förutsättningar för utveckling och självständighet. 
  • Naturnära och socialt sammanhang – Naturen, djuren och sociala relationer är viktiga inslag i vår verksamhet. Vi erbjuder aktiviteter i skog och sjö, närhet till djur och engagemang i lokala föreningar för att skapa naturliga möjligheter till samspel och utveckling. 

 

FRITIDSAKTIVITETER: 

Vi erbjuder ett brett utbud av fritidsaktiviteter där varje aktivitet har ett tydligt syfte. På Vintergården HVB arbetar vi med hästar som en del av verksamheten och har nära samarbete med lokala föreningar såsom fotbolls- och boxningsklubbar, klättring och Muay Thai. Vi lägger stor vikt vid naturnära upplevelser och har även tillgång till gym. Under loven arrangerar vi längre utflykter och aktiviteter som ger ungdomarna både nya erfarenheter och möjligheter till samhörighet. 

Forskning har visat att deltagande i strukturerade fritidsaktiviteter kan stärka självförtroende, förbättra sociala färdigheter och främja psykisk hälsa. Genom att erbjuda ett varierat utbud av aktiviteter kan vi skapa meningsfulla sammanhang där ungdomarna utvecklar både individuella styrkor och positiva relationer till andra. 

"Som handläggare känns det alltid tryggt att ha en ungdom på Vintergården. Jag vet att hen får allt hen behöver. Det finns gott om trygghet, stabilitet och familjekänsla på Vintergården."
Socialsekreterare

Skola och samverkan

Vintergården har en väletablerad samverkan med Furulidskolan i Aneby, där en särskild enhet fokuserar på elever i behov av extra stöd. Skoltider och upplägg anpassas individuellt, med målet att skapa en trygg och meningsfull skolgång. 

Eftersom skolfrånvaro ofta är en utmaning, börjar vi i ett mindre sammanhang och utökar successivt när ungdomen känner sig trygg och fungerar väl. Genom flexibilitet och nära samarbete skapar vi förutsättningar för positiva skolupplevelser och stärkt delaktighet. 

Vintergården och skolan har daglig kontakt för att stämma av och följa upp. Vintergården kör ungdomarna till skolan och stannar en kort stund för överlämning, och vid hämtning sker en överlämning om hur dagen varit. Större planeringsmöten mellan Vintergården och skolan sker inför varje ny terminsstart samt vid behov. Uppföljningsmöten med placerande kommun, där både skola och Vintergården deltar, önskas ske en gång per termin.

"Som handläggare uppskattar jag att det finns gott om personal runt min och de andra ungdomarna."
Socialsekreterare

Placering & Process

Hur går en placering till? 

  1. Kontakt & förfrågan – Socialtjänsten kontaktar oss för en initial bedömning. 
  2. Bedömning – Vi gör en genomgång av ungdomens behov och bedömer om vi är rätt insats. 
  3. Beslut & inskrivning – Vid godkänd placering skrivs en placeringsplan med mål och insatser. 
  4. Introduktion – Ungdomen får en trygg och strukturerad inskolning. 

Tidsram: 

  • Akuta placeringar: Vi kan ta emot samma dag när behov finns 
  • Planerade placeringar: Sker i samråd med socialtjänsten. 

Inskrivningsprocess: 

  • Inskrivningen genomförs av föreståndare, samordnare och eventuell kontaktperson. 
  • Nödvändiga dokument: Samtycke från vårdnadshavare eller LVU-beslut, vårdplan, och placeringsbeslut. 
  • Vid inskrivning får ungdomen information om rättigheter, säkerhet, regler och dagliga rutiner. 
  • Ungdomen introduceras till personal och andra boende, och en välkomstmiddag anordnas. 

Uppföljning: 

  • Det hålls minst ett uppföljningssamtal per vecka mellan ungdomen och kontaktpersonen under hela placeringen. 
  • Behandlingskonferenser hålls varje vecka för att följa upp genomförandeplanen och vid behov justera insatser. 
  • Socialtjänsten informeras och involveras kontinuerligt utifrån behov. Vi sammanställer månadsrapporter och genomför mer omfattande sammanställningar var sjätte månad. 

Utskrivning: 

  • Planeras tillsammans med socialtjänst och ungdom för att säkerställa en trygg övergång. 
  • En avslutningsaktivet hålls för att ge ungdomen ett värdigt avslut, uppmärksamma framsteg och skapa en positiv övergång vidare. 
  • Ungdomen har ett avslutande samtal med sin kontaktperson och erbjuds att fylla i en enkät om sin upplevelse. 
  • En slutlig rapport lämnas till socialtjänsten i samband med utskrivning. 
"Som handläggare tycker jag det var lätt att samverka med personalen på Vintergården, speciellt kontaktpersonen Beatrice. Det var lätt att komma i kontakt med barnet och personalen på boendet om behov fanns. Jag upplevde att boendet hade ett klientnära arbete med barnet i fokus. Nöjd handläggare som såg en stor progression hos en placerad tonårstjej med utåtagerande beteende som bodde på Vintergården cirka 10 månader."
Socialsekreterare

Kontinuitet och trygghet

Vi samverkar nära med skola, socialtjänst, vårdnadshavare och övrigt nätverk för att skapa kontinuitet och trygghet.  

Vår personal har en gedigen förmåga att bygga starka, förtroendefulla relationer med ungdomarna. Vi anpassar vårt bemötande utifrån varje individs unika behov och förutsättningar, vilket gör att vi kan skapa en trygg och stödjande miljö. Genom ett reflekterande arbetssätt utvecklar vi ständigt våra metoder för att möta ungdomarnas behov på bästa sätt och säkerställa att vi arbetar utifrån deras perspektiv och känslomässiga tillstånd. 

Målet är att varje ungdom ska utveckla en starkare känsla av sammanhang, självständighet och förmåga att hantera relationer och känslor. Genom att arbeta med berättelser, relationer och inre styrka rustar vi dem för en tryggare och mer hoppfull framtid. 

"Jag upplever att samarbetet med er på Vintergården fungerat väldigt bra. Vi har haft en tät kommunikation och det har varit enkelt och gått snabbt att få tag på er vid behov. Ni är flexibla och måna om att barn som uppnått den förändring som efterfrågats ska kunna flytta hem igen."
Socialsekreterare
"”HVB Vintergården bedriver en verksamhet där de alltid försöker möta ungdomens behov utifrån ungdomens bästa. Genom en kontinuerlig och tät dialog har ett gott samarbete utvecklats där vi, ihop med ungdomen, kunnat sträva efter samma mål. HVB Vintergården upplevs hemtrevligt och varmt.”."
Socialsekreterare