Om Oss

Vintergården HVB – En trygg plats för utveckling och gemenskap
Vintergården HVB är ett hem för barn och ungdomar som behöver stöd och trygghet för att hitta nya vägar i livet. Vi erbjuder en stabil, naturnära och utvecklande miljö där varje individ får möjlighet att växa utifrån sina egna förutsättningar.
Boendet ligger på det småländska höglandet, omgivet av skog och sjö, och här skapar vi en vardag fylld av meningsfulla relationer, aktiviteter och stödjande insatser.
Hotellet är avdelningen för de yngre barnen i ålder 9-16
Vintergården är avdelningen för ungdomarna i åldern 12-16.


Vem kan bo på Vintergården HVB?
Vi tar emot flickor och pojkar från hela landet i åldern 9–16 år som har erfarenhet av:
- Social problematik
- Normbrytande beteende
- Bristande omsorg
- Svårt att lita på vuxna
Vi tar även emot akuta placeringar.
Vintergården har två separata avdelningar anpassade efter ungdomarnas ålder och behov:
- Hotellet – 9–16 år.
- Vintergården – 12–16 år.
Boendena är helt separerade för att skapa trygghet och anpassa insatserna efter åldersgruppernas behov.
Vår personal och kompetens
Vintergården HVB har ett engagerat team där majoriteten av medarbetarna är utbildade behandlingspedagoger med erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar. För att säkerställa ett tryggt och professionellt bemötande har all personal utbildning i lågaffektivt bemötande (LAB) och får regelbunden handledning. Vi arbetar kontinuerligt med kompetensutveckling för att kunna erbjuda den bästa möjliga vården och stödet till våra ungdomar


Kontakt med föräldrar och anhöriga
Vi vet att kontakten med familjen är viktig för många av våra ungdomar. På Vintergården HVB anpassas föräldrakontakten utifrån det uppdrag vi har från socialtjänsten och föräldrarnas önskemål. Vi strävar efter att skapa trygga och tydliga rutiner för kontakt, så att både ungdomar och deras anhöriga känner sig delaktiga i processen.
Behandlingsinnehåll och arbetssätt
På Vintergården HVB arbetar vi utifrån ett narrativt, relationellt och resilient förhållningssätt. Vi ser varje ungdom som en del av ett sammanhang och hjälper dem att bygga stärkande berättelser om sig själva. Många har erfarenheter av trauma och svårigheter i att hantera känslor och relationer. Vi vet att förändring sker i relation till andra, och genom att förstå sin historia på nya sätt kan ungdomarna utveckla inre styrka och framtidstro.
För att möjliggöra detta skapar vi en trygg och stabil miljö, där vi arbetar aktivt för att stärka ungdomarnas känsla av sammanhang och ge dem strategier för framtiden.
Vill du veta met om vårt behandlingsinnehåll titta på “Placera hos oss”


Genomförandeplan och kontaktmannaskap
Allt arbete med ungdomarna utgår från en genomförandeplan som skapas tillsammans med dem, baserat på den placerande kommunens vårdplan. Målen i genomförandeplanen är konkreta och lätta att förstå, och vi ser till att ungdomarna är delaktiga i sin egen utveckling.
Varje ungdom har två kontaktpersoner som de träffar minst en gång i veckan för att prata om måendet, genomförandeplanen och hur det går med målen.
All personal får regelbunden utbildning och handledning för att vi ska kunna ge bästa möjliga stöd och arbeta utifrån evidensbaserade metoder.
Djur som stöd i utvecklingen
Forskning visar att närhet till djur kan minska stress, oro och nedstämdhet samtidigt som det stärker sociala färdigheter och självkänsla. Genom att ha djur i verksamheten vill vi ge ungdomarna möjlighet att:
- Bygga relationer – Många barn har lättare att knyta an till djur än människor.
- Träna ansvar och självständighet – Att ta hand om ett djur kan stärka självförtroendet.
- Lära sig att förstå och reglera känslor – Samspel med djur kan hjälpa till att hantera känslor och motgångar.


Fritidsaktiviteter
Fritiden är en viktig del av vardagen på Vintergården HVB. Vi erbjuder ett brett utbud av meningsfulla aktiviteter där varje aktivitet har ett tydligt syfte – att stärka ungdomarnas självförtroende, sociala färdigheter och psykiska hälsa.
Vi erbjuder bland annat:
Arbete med hästar – Ridning, skötsel och samspel med hästar stärker ansvarskänsla, självkänsla och emotionell reglering.
Samarbete med lokala föreningar – Vi har nära kontakt med fotbolls- och boxningsklubbar, klättring och Muay Thai där ungdomarna kan utvecklas genom träning och gemenskap.
Naturnära upplevelser – Friluftsliv, bad, fiske, kojbygge och andra aktiviteter i skog och sjö ger lugn och återhämtning.
Tillgång till gym – För den som vill träna finns möjlighet att gå till gym, vilket kan bidra till fysisk hälsa och psykiskt välmående.
Längre utflykter och lovaktiviteter – Under loven arrangerar vi resor och större aktiviteter som ger ungdomarna nya erfarenheter, glädje och känsla av samhörighet.
Historia
Vintergården har alltid varit en plats för rekreation och vård. En plats att komma till när man behöver stöd och hjälp med sitt mående eller att få njuta av omgivningarna.
Huset byggdes på 1920-talet och har sedan dess varit pensionat, flyktingboende, vårdboende i olika omgångar. Ägarna tog över fastigheten 2020 och påbörjade då en omfattande renovering och uppfräschning av både hus och tillhörande mark.
De som äger och som startat Vintergården HVB AB är Beatrice Stensson, Daniel Stensson, Eva Klangbeck och Marcus Klangbeck. Den gemensamma kompetensen i gruppen är bred och de unika arbets- och livserfarenheter var och en har kompletterar varandra väl. Drivkraften hos ägarna är dock den samma, gemensamt har de drömt om och planerat för att starta denna verksamhet i många år och alla har de en vilja att hjälpa och stötta barn och ungdomar, så att de får förutsättningar kan utvecklas till trygga vuxna.
